Träpriset 50 år
2017 fyllde det prestigefyllda Träpriset 50 år. Vi firade det genom en digital kalender med 50 luckor. Varje vardag under 10 veckor öppnade vi en ny lucka och bakom varje lucka döljde sig antingen kändisar, studenter, politiker och forskare, eller en återblick av en tidigare byggnad i Träprisets långa historia.
Klippen är från från den 9 oktober till den 15 december 2017.
Vecka 50
-
Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset
Alexander övertog år 2016 ansvaret för Träpriset och får i detta klipp själv stå framför kameran. Han berättar bland annat att det efter sommaren nästa år kommer ges möjlighet finns chans för alla att sända in sitt bidrag till det kommande nästa Träpriset som delas ut år 2020!
-
Sommarhus i Strömstad, nominerad 2004
Ett sommarhus få skulle tacka nej till. Detta sommarhus ligger i norra Bohuslän och kompositionen av byggnaderna smälter in och är väl genomtänkt i förhållande till klipphällarna, utsikten och naturen. Eller vad tycker du?
-
Juristernas hus Frescati, nominerad 1992
Juristernas hus ritades av Ralph Erskine och är juristfakultetens samlingsbyggnad på Stockholms universitet. En organisk byggnad med ett okonventionellt tak och planlösning.
-
Mikael Damberg, vår närings- och innovations-minister
Mikael har den ansvarsfulla positionen som närings- och innovationsminister i Sveriges regering. Hör honom berätta om hans syn på Skogsnäringen och dess ekonomiska betydelse för Sverige.
-
Ateljébyggnader vid Akvarellmuseum
Dessa ateljébodar ligger i vattenbrynet i Skärhamn, en idyll i den bohuslänska skärgården. De uppvisar varsamhet mot platsens förutsättningar och nominerades till Träpriset år 2004.
Vecka 49
-
Xinga Li är nyutexaminerad arkitekt
Xinga Li beslutade sig för att starta eget företag efter sina studier till arkitekt. En ung entreprenör och designintresserad arkitekt med hoppfulla ambitioner om framtiden!
-
Villa i Kyrkesund - nominerad år 2016
Denna lilla villa sträcker sig efter havsutsikten långt borta i horisonten på västkusten men förhåller sig samtidigt mycket varsamt till tomten den står på. Varje bräda i fasaden känner av klipporna, följ med på ett besök!
-
Jessica Becker är arkitekt och specialinriktad på trä
Jessica Becker arbetar idag på ett arkitektkontor i Stockholm som heter Reflex arkitekter men kommer dessförinnan från företaget Plusshus där Jessika under många år designade företagets utbud av förtillverkade byggnader.
-
Vasamuseet nominerades år 1992
Vasamuseet har med tiden kommit att bli ett välkänt inslag i Stockholms stadsbild men museet ansågs av vissa kritiska röster för djärvt på Djurgården när museet var nytt. Möt Vasamuseet i detta klipp!
-
Jerry Cortinovis, sakkunnig på Familjebostäder
Hör Jerry berätta om hur hyresbostadsbolaget Familjebostäder upplever dagens byggtrender samt ser på användande av trä i sitt eget byggnadsbestånd.
Vecka 48
-
Naturum Fulufjället, häng på till väglöst land
Som en sista utpost mot fjällvärlden i nordvästra Dalarna ligger detta museum som en port mot naturen. En scenografisk inramning av platsens naturvärden gjord med fingertoppskänsla av White Arkitekter.
-
Magnus Silfverhielm är välkänd i arkitektvärlden
Magnus Silfverhielm är en av grundarna till det välkända kontoret AIX Arkitekter men är även professor i Arkitektur vid Linnéuniversitetet och engagerad i att utveckla byggsverige. Hör om Magnus reflektioner och visioner!
-
Avluftnings-tornen vid Norra länken
Trafikverket bestämde tidigt att avluftningstornen i Norra länken i Stockholm skulle byggas i trä. Ett succéprojekt med låg byggkostnad, snabb byggtid och stor varsamhet mot Norra Djurgårdens natur.
-
Veronica är miljöchef på PEAB
PEAB är ett av de stora byggföretagen i Norden och i rollen som miljöchef har Veronica Yverås tillgång till en omfattande omvärldsspaning inom miljö och byggande. Hör henne berätta!
-
Legendariska Trädgår´n i Göteborg
I Kungsparken i innersta Göteborg ligger denna byggnad skapad för underhållning och fest. Byggnaden nominerades till Träpriset år 2 000 och är en byggnad med inslag av både betong och trä.
Vecka 47
-
Magnus Wålinder professor i byggnads-material vid KTH
Magnus forskar på trämaterialet och lyfter i detta klipp den intressanta reflektionen att det är lätt att tro att allt var bättre förr eftersom det enda som bevarats till idag är just det som var bra!
-
Treehotel, rummen hänger i träden!
Ja, detta är faktiskt så spektakulärt som det låter. Skog kan användas till mycket och i detta exempel har skogen kommit att bli en upplevelseindustri genom ett hotellkoncept som bygger på spektakulära rum som byggts i träden.
-
Per Lyrvall & Jessika Szyber från Stora Enso
Stora Enso är en stark internationell koncern inom skogsnäringen. Produkterna baseras alltid på förnybar råvara av trä. Per och Jessika leder bland annat aktiviteterna för att möta den ökade efterfrågan med det industriella träbyggandets genombrott.
-
Nominerad till Träpriset och årets Stockholms-byggnad!
I Årsta söder om Stockholm har Skagershuset fått mycket uppskattning för sina arkitektoniska kvaliteter som har sitt ursprung i ett smart samarbete mellan arkitekten och leverantören för detta industriella träbygge.
-
Susanne leder Sveriges Träbyggnads-kansli
Sverige upplever idag genombrottet för det industriella träbyggandet och Susanne Rudenstam som driver och leder Träbyggnadskansliet befinner sig i detta centrum. Möt Susanne i detta klipp!
Vecka 46
-
Emils Backe svävar bland trädkronorna!
En märkvärdig byggnad som ställts på stolpar så att den svävar bland trädkronorna. Emils Backe är ett projekt som tar seriöst på ekologi och hållbarhet och kombinerar det med en djärv och spännande arkitektur.
-
Birgit Östman, brandexpert!
Birgit har forskat på området brand sedan 70-talet och har specialinriktat sig på brandsäkerheten i träkonstruktioner. Det finns många fördomar om trä och brand och den största är att trähus skulle vara farligare än byggnader med en stomme av andra material.
-
Copperhill, ett skidhotell i Åre!
Copperhill i Åre ligger vid fjället och är ett skidhotell med milsvid utsikt. Den stora byggnadens stomme är byggd med limträ som lämnats synlig inomhus för att skapa en varm och ombonande miljö.
-
Per Bergkvist – 30 år med Träpriset
Per Bergkvist var projektledare för Träpriset från 80-talet och ända fram till år 2016. Möt en man med stor inblick i processen med Träpriset!
-
Skogssauna Tomtebo – vinnaren 2012!
Skogssauna Tomtebo har uppmärksammats av många och det är lätt att förstå att denna byggnad tog juryn med storm i urvalsprocessen år 2012, eller vad säger du?
Vecka 45
-
Möt professor Roberto Crocetti
Roberto Crocetti arbetar som ingenjör och professor vid KTH och har en mycket gedigen kunskap på området träkonstruktioner. Hör Roberto berätta om sina tankar om trä, träforskning samt förhoppningar om framtiden för träbyggandet.
-
Flyinge ridhus
Flyinge ridhus nominerades till Träpriset år 2008 och är ett fint exempel på hur en stor hallbyggnad kan uppföras i en kulturhistoriskt känslig miljö och ändå tillföra stadsbilden mervärden. Hallen är till största delen byggd i trä och har en nyskapande arkitektur som influerats av platsens byggtraditioner.
-
Exjobb av Filippa och Vi
Vi Tran och Filippa Bäckvall avslutade sitt examensarbete på Malmö högskola våren 2017 och kunde då presentera resultaten av sin kartläggning av hur kunskapsnivåerna ser ut för Sveriges byggnadsingenjörer avseende dimensionering av träkonstruktioner.
-
Återuppbyggnaden av Katarina kyrka
Katarina kyrka eldhärjades svårt år 1990. Genom ett samlande av Sveriges expertis på hantverkskunnande och äldre byggtradition byggdes kyrkan upp enligt gamla byggmetoder och stod klar redan år 1996!
-
Jonas är vd på BoKlok
Jonas Spangenberg är vd på BoKlok och vill bygga billiga bostäder som fler har råd med. Hör Jonas berätta om konceptet samt hans önskemål om politiska beslut.
Vecka 44
-
Lammhults möbelfabrik
I detta projekt byggdes ett småskaligt och mer inbjudande ansikte till på en befintlig fabriksbyggnad. Den avskalade inredningen var på många sätt före sin tid och exteriört har byggnaden tagit influenser från småländska byggtraditioner.
-
Camilla Schlyter Gezelius
Camilla är en arkitekt med stort intresse för hantverkstradition. Samtidigt är Camilla en innovatör som utvecklar nya träprodukter för fasader genom digital CNC-teknik. Hör Camilla berätta om vilka behov hon ser inom branschen och arkitektkåren.
-
Ornäsloftets informations-byggnad
Gustaf Vasa flydde på skidor till Dalarna på 1500-talet och gömde sig just i Ornäsloftet. Platsen är idag ett turistmål och informationsbyggnaden har ritats av Hidemark & Stintzing Arkitekter.
-
Gert Wingårdh
Gert Wingårdh är idag ett välkänt namn för de flesta. Visste du att Gert har ett stort intresse för träbyggande? Gert har haft ett finger med i flera byggnader i Träprisets historia.
-
Åtta våningar och trästomme!
Strandparken är en ikon och tidig förebild för flervåningsbyggande i trä. I detta klipp får du lära känna dessa byggnader på Bällstaåns strand i Sundbyberg.
Vecka 43
-
Dubbelt så mycket skog idag!
Möt Carina Håkansson som är vd på Skogsindustrierna och hör henne berätta om Sveriges vinnande koncept för att bruka skogen. Vi får bland annat lära oss att Sverige har dubbelt så mycket skog i dag än för 100 år sedan!
-
Universeum i Göteborg!
Universeum väckte stor uppmärksamhet vid nomineringen till Träpriset år 2004. Byggnadens arkitektur håller måttet och är idag ett uppskattat landmärke i Göteborg som fortfarande känns som en frisk fläkt.
-
Anneli Kouthoofd, vd för alla byggmaterial!
Byggmaterialindustrierna är branschorganisationen för Sveriges samtliga byggmaterial. I detta klipp får vi möta Annelie som arbetar som vd för organisationen.
-
Villa Mölle, stål och trä i samverkan!
Den uppglasade och transparenta bottenvåningen byggd av stål och glas är en intressant kombination ihop med övervåningens träkonstruktion klädd med en fasad av kraftiga granplankor.
-
Mats Kreü jobbar med stål!
Mats som jobbar med stål och höra hans syn på byggande med trä i kombination med stål.
Vecka 42
-
One Tonne Life – Hur lite CO2 kan vi släppa ut?
Målsättningen var klar från början. Varje familjemedlem får genom sitt boende maximalt släppa ut 1 ton koldioxid per år. Möt en byggnad med höga miljömål från Träpriset år 2012 …
-
Tomas Nord, universitetslektor i Linköping!
Många kan vittna om träets positiva inverkan på vårt sinne, vi mår bra av att vara nära trä. Men är detta något som kan beläggas vetenskapligt? Lyssna till vad Tomas har att berätta!
-
Sommarhus Tjajkovski, värt att lyfta!
Detta är en byggnad som representerar sommarhusarkitektur när den är som bäst. En byggnad som inbjuder till socialt umgänge och löser upp gränser mellan inomhus och utomhus.
-
Anders Carlsson från Derome Hus!
Anders Carlsson delar här sina tankar om träbyggande. I rollen som teknisk chef på Derome Hus AB är Anders i centrum för träbyggandets expansion, särskilt sedan Derome nyligen köpt upp Plusshus.
-
Råå förskola i Helsingborg!
Sveriges finaste förskola? Råå förskola vann Träpriset 2016 och håller en arkitektonisk nivå man sällan skådar i arkitektur för de minsta i Sverige eller vad tycker du?
Vecka 41
-
Bostadsminister Peter Eriksson!
Peter har ett stort intresse för miljöfrågor och vill gärna se Sverige som en permanent världsutställning för miljövänliga trähus.
-
Kaxig villa, traditionella rötter!
Villa Karlsson stod klart år 2003 och är byggd i Västerås och är en faluröd sadeltakslänga inspirerad av svensk träbyggnadstradition.
-
Elizabeth Hatz, KTH Arkitektur!
Lyssna till vad Elizabeth Hatz som är professor vid KTH Arkitektur anser är de största utmaningarna för dagens arkitekter.
-
Växjö igen, nu en byggnad!
Limnologen byggdes mellan åren 2008 och 2009 och omfattar fyra åttavåningshus belägna på sjön Trummens strand i Växjö.
-
Anna Tenje Växjö kommuns ordförande!
Växjö rankas idag som Europas grönaste stad. Hör Anna Tenje berätta om framgångskonceptet och vilken roll trä kan spela.